Korstad Jakt og Fangst

Klikk her for å redigere undertittel

Blogg

Mårsesongens ups and downs

Skrevet den

For min del er fangstsesongen på mår over for denne gang. Jeg har to feller ute ennå, men har tatt 3 i den ene fella hittil denne sesongen, og med ca. 100m mellom de, har jeg ikke store forhåpninger. Skal det gå mår i der, må det være en ungmår på leting etter eget revir som finner godsakene i kassene. 

Tenkte jeg skulle gå gjennom årets sesong fra start til slutt, med tanker og betraktninger, hva som har fungert og ikke. På grunn av flere faktorer, fikk jeg ikke foret opp fellekassene noe serlig før sesongen denne gangen. I tillegg hadde jeg "mistet" et par områder til hogst og at andre "kapret" mine felleplasser på slutten av forrige sesong. Men, jeg hadde to områder jeg viste var gode, eller rettere sagt, ett godt område og ett jeg har plukket mange fra de siste årene. Det sistnevnte tenkte jeg å spare i år, men for å ha litt å følge med på valgte jeg å ta det med i år, og evt. spare det til neste runde. I og med at det mindre gode området ligger langt fra vei, måtte jeg vente på skiføre før jeg startet der, så jeg startet sesongen med 2 feller ute. Så få feller har jeg aldri startet med før. 

Sesongen opprant uten snø, og erfaringsmessig gjør det fangsten vanskeligere. Jeg satte ut de to fellene 4.november. Været var mildt, så jeg sjekket fellene allerede etter 3 dager. Da satt årets første, en hannmår på drøye 1,5kg. I denne felleboksen fikk jeg også 2 året før. Som åte brukte jeg orrfuglinnvoller og honning. Etter dette gikk det tregt fram mot jul. På grunn av mildværet sjekket jeg fellene 2 ganger i uka, så evt. mår ikke surnet i fella. 

I midten av desember var det nok snø til å få ut fellene på den andre linja. Føret gjorde at jeg fikk ut bare en felle. Uka etter fikk jeg ut to til. I den fella jeg satte først satt det da en mårtispe. Fortsatt brukte jeg skogsfuglinnvoller og honning som åte. Når fellene ble spent ned til jul var det ikke spor å se. På den første linja lå det et selvdødt rådyr ikke langt fra fellene når jeg spente ned. I romjula bar jeg inn en bakkekasse lagd av en uthulet furustokk, som jeg satte uten felle ved rådyret. Da var det utrolig mye mårspor ved rådyret!

Rett over nyåret var jeg ute med fellene igjen. Fortsatt var det mye spor rundt rådyret, og fellekassen på godplassen var tømt for godsaker, så jeg regnet med at det ville sitte en mår i rimelig framtid. Allerede 5.januar satt en hannmår i fella. I tillegg var det spor etter en til rundt treet fella satt i. Jeg fora opp med en rådyrlunge og honning før jeg dro hjem. På bakkesettet hadde en mår gjort fra seg. 

På den andre linja var det helt dødt. Eneste sporene jeg så var fra hare. Oppløftende var det å ta opp skogsfugl igjen. Revejakta og mårfangsten har nok hjulpet på etter magre fugleår. På neste sjekk var det ikke spor. I denne perioden var det mye dårlig vær, noe som også gir dårlig fangst. Måren ligger gjerne inne i dårlig vær. 

Neste fellesjekk var 15.januar. Da satt mår nummer 3 i samme felle på kortrunden. Ei lita tispe på litt under en kilo. Etter dette så jeg ikke spor på noen av linjene mine før i dag når jeg tok ned den lengste linja. Den får jeg ta til neste år.

Sesongen har vært preget av mye dårlig vær, djup snø og tunge fansgtforhold. Jeg presterte å glemme å ta av sikringen på den innerste fella på langlinja mi etter oppåting i knedyp snø. Den måtte stå slik til neste sjekken ei uke etterpå. Heldigvis hadde det ikke vært mår på besøk!

4 mår denne sesongen på 2-5 feller må være godkjent når forhold og vær har vært som det var. Nå henger fellene klare for å overgås. Fellene testes og er jeg i det minste i tvil om de er sterke nok, kasseres de. Ellers blir det dying og bygging av nye kasser. 

Nå blir det henting av pointervalp, og snart blir det beverjakt på programmet!

Kategorier: Fangst

Publiser en kommentar

Ops!

Oops, you forgot something.

Ops!

Ordene du tastet inn matchet ikke teksten. Prøv igjen.

0 kommentarer