Korstad Jakt og Fangst

Klikk her for å redigere undertittel

Blogg

Mårfangsten nærmer seg slutten

Skrevet den

Mårfangstsesongen nærmer seg ubønnhørlig slutten. Men, det betyr ikke at mulighetene er over. Sesongen i år har vært meget uvanlig. Lite snø fram mot jul, og uvanlig mye dårlig vær etter jul har satt sitt preg på årets sesong. Været før jul var heller ikke av det beste. Måren holder seg rolig i perioder med dårlig vær. Når det i tillegg har vært lite snø i store deler av sesongen, har ikke måren vært lett å få i fellene. 

Jeg har bare hatt 3-5 feller ute i år. Min lengste fellelinje ble ødelagt av hogst i fjor. I tillegg dukket det opp feller ved mine forrige sesong, noe som gjorde at jeg tok ned mine. En uskreven regel er at man ikke setter feller der andre har feller. Vedkommede som satte sine ved mine måtte ha sett at det sto feller der fra før, da personen hadde fulgt mine spor inn mot fellene og passert de. Ene fella sto maks 10 meter fra min felle. Dette er meget irriterende, ettersom jeg har brukt, og bruker, mye tid på å finne gode fangstplasser! Hogst kan en ikke gardere seg mot.

Mine feller har vært satt på to fellelinjer. En nært vei. Der står det to feller med 100m mellom. Tok to mår på den ene fella forrige sesong, og har tatt tre i samme fella i år. Blir nok at jeg "freder" det området neste sesong. Har ikke sett spor der siden siste mår gikk i fella. Den andre fellelinja ligger langt fra veien, og jeg er avhengig av snø og skiforhold for å åpne den. Det tok sin tid denne sesongen, noe som har avkortet sesongen der. Har fått en mår der i år, på ei felle jeg får mår i hvert år. Også her har hogst 2-300m fra en av mine godplasser mest trolig endret vandrerutene til måren. Dette var muligens min sikreste plass på denne fellelinja, men jeg har ikke sett spor der i år. Denne hogsten er ikke stor, mest trolig vedhogst. men den har pågått gjennom hele vinteren. Mulig måren kommer her igjen når det ikke er folk der inne med traktor og motorsag igjen. 

Januar er ofte en tung måned når det gjelder mårfangst, med lite fangst på grunn av kaldt vær. I år har det ikke vært kaldt men veldig mildt. Fra desember bruker temperaturen å være på blåsiden, og en trenger ikke røkte fellene mer enn en gang i uka. Men på grunn av mildvær har jeg vært ute dobbelt så mye som vanlig på fellesjekk. Som sagt er januar tradisjonelt en treg måned, men jeg fikk 2 mår på 14 dager i januar i år i samme felle. 

Som jeg startet innlegget med er ikke sesongen over ennå. Det har vært lite spor å se den siste måneden, men jeg vet at fra nå og utover begynner ungmåren å vandre rundt for å finne eget territorie. Da dukker det opp mår i terrenget igjen, og en kan finne spor på plasser en aldri har sett mårspor før. Da er det viktig å ikke flytte feller for raskt rundt omkring. Nå som tidligere i sesongen gjelder det å være tålmodig. I fjor hadde jeg mistet troen på slutten, og giddet ikke å fore opp fellene skikkelig. Ved siste sjekk hadde det passert minst tre mår under de ulike fellene jeg hadde ute, men uten åte i kassene, hadde den ikke gått i, og jeg mistet sjansen på noen flere mårpelser da. 

Årets sesong har som sagt vært treg, men jeg skal være fornøyd med 4 mår hittil på de få fellene jag har ute i år. Fremover skal jeg ut og speide på et nytt potensielt fangstområde, for å se etter spor og aktivitet, og finne nye plasser å sette feller. Jeg er spent på om det blir fler på de siste fellesjekkene i år. 

Snart skal jeg ut med beverfellene igjen, og postere på vårbever med rifla. Vi som driver med fangst og beverjakt får forlenget jaktsesongen godt otover våren. Jeg gleder meg til å sitte ved elva mens svarttrosten og orrhanen spiller rundt meg. 

Kategorier: Fangst

Publiser en kommentar

Ops!

Oops, you forgot something.

Ops!

Ordene du tastet inn matchet ikke teksten. Prøv igjen.

0 kommentarer